Monday 21 November 2011 01:44 ♥
♥ASSALAMMUALAIKUM♥
Mimpi apa aku post entries pasal ayam masak halia.
Actually, sejak akhir-2 ni aku rajin gerak gi dapur and masak .Cik wani, jangan fikir aku tak roti masak .haha Dah lama aku tak masak ayam masak halia,
hari ni aku sangat rajin -rajin nak share resipi ni . Ayam masak halia ni memang sedap makan dengan nasi putih yang panas & telur dadar . yum yum .
ni resepi , nahhh ;
1 mangkuk isi ayam (dipotong kecil)
3 batang kacang panjang (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
2 labu bawang besar (dihiris)
3 ulas bwg putih hiris
beberapa cili , ikut citarasa anda (lagi banyak, lagi sodap)
1/2 botol kecil sos tiram , biasa aku guna MAGGI
sedikit stok pati ayam
sedikit air
cara-cara ;
1. panaskan minyak.
2.bila minyak dah panas, tumiskan bawang putih, bawang besar & lada sehingga naik bau.
3.okay , masukkan ayam dan sedikit air
4.Then, letakkan pati ayam . kemudian letakkan sos tiram tadi.
5.tutup periuk
6.letakkan sedikit gula. jangan letakkan garam sebab akan buat ia lebih masin.
7. masukkan kacang panjang
8.tutup periuk dengan penutup . jangan biarkan sayur layu
9. siapppp . hiaskan dengan salad / daun sup biar lebih menaikkan selera.
-cheff syamim - HAHA ^^
Le Owner
Short Biodata
Nursaida Syamim binti Fauzi. Syamim for short.
To my friends
19 years old. Batu Pahat, Johor . Sometimes the thing that we like could be thing that Allah knows we don need . Embrace your tqdir, dont fight it. Accounting UTM Skudai
AYAM MASAK HALIA :)
♥ASSALAMMUALAIKUM♥
Mimpi apa aku post entries pasal ayam masak halia.
Actually, sejak akhir-2 ni aku rajin gerak gi dapur and masak .Cik wani, jangan fikir aku tak roti masak .haha Dah lama aku tak masak ayam masak halia,
hari ni aku sangat rajin -rajin nak share resipi ni . Ayam masak halia ni memang sedap makan dengan nasi putih yang panas & telur dadar . yum yum .
ni resepi , nahhh ;
1 mangkuk isi ayam (dipotong kecil)
3 batang kacang panjang (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
2 labu bawang besar (dihiris)
3 ulas bwg putih hiris
beberapa cili , ikut citarasa anda (lagi banyak, lagi sodap)
1/2 botol kecil sos tiram , biasa aku guna MAGGI
sedikit stok pati ayam
sedikit air
cara-cara ;
1. panaskan minyak.
2.bila minyak dah panas, tumiskan bawang putih, bawang besar & lada sehingga naik bau.
3.okay , masukkan ayam dan sedikit air
4.Then, letakkan pati ayam . kemudian letakkan sos tiram tadi.
5.tutup periuk
6.letakkan sedikit gula. jangan letakkan garam sebab akan buat ia lebih masin.
7. masukkan kacang panjang
8.tutup periuk dengan penutup . jangan biarkan sayur layu
9. siapppp . hiaskan dengan salad / daun sup biar lebih menaikkan selera.
-cheff syamim - HAHA ^^